El conseller Carles Campuzano i l’alcalde badaloní, Rubén Guijarro, n’han signat avui l’acord, que té un pressupost de 120.000 euros anuals per part de la Generalitat i s’iniciarà aquest any

El Departament de Drets Socials i l’Ajuntament de Badalona han arribat a un acord per desplegar un projecte pilot d’acció comunitària en inclusió residencial als barris de Sant Roc i Artigues. Ho han oficialitzat avui el conseller Carles Campuzano i Canadés i l’alcalde badaloní, Rubén Guijarro Palma, en el decurs d’una visita del titular de Drets Socials a Badalona.

«El projecte organitzarà comunitats de veïns perquè siguin els mateixos veïns i veïnes qui intervinguin en la millora dels espais comuns i de les relacions de convivència. Alhora, ha de permetre detectar necessitats socials que puguin ser ateses pels dispositius d’inclusió social», ha explicat el conseller. Campuzano ha destacat que, des del Departament, «compartim amb Badalona i el seu Ajuntament el repte de fer un país més just i més pròsper, i també la necessitat que les administracions treballem plegades».

Els objectius d’aquest projecte són: facilitar l’organització dels propietaris i els llogaters de les finques, de cara a garantir-ne el seu bon ús i manteniment; millorar les relacions de convivència; desenvolupar pautes de gestió veïnal dels béns comuns i l’espai públic, i detectar les situacions d’exclusió residencial severa que puguin comportar una atenció social específica.

L’alcalde de Badalona, per la seva part, ha assenyalat que amb aquest acord la ciutat «disposarà d’una implicació real de la Generalitat de Catalunya per posar les eines i recursos necessaris per tirar endavant projectes de mediació i convivència als barris de Sant Roc i Artigues. Feia temps que aquesta zona de la ciutat necessitava aquests recursos per poder millorar la qualitat de vida dels seus veïns”.

El programa neix amb la voluntat d’estendre’s a altres barris de Catalunya que presentin condicions de segregació urbana, concentració de necessitats socials i vulnerabilitat residencial.

El projecte tindrà una durada de 2023 a 2025, amb possibilitat de pròrroga, i el Departament de Drets Socials el finançarà amb 120.000 euros anuals, que es destinaran a cobrir les necessitats de personal i a serveis jurídics.

Entre els mesos de gener i març de 2023, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials, d’una banda, i l’Ajuntament de Badalona, de l’altra, desenvoluparan metodològicament aquest projecte pilot, en detallaran les necessitats professionals i econòmiques, i establiran la fórmula jurídica de la col·laboració entre ambdues administracions, que prioritàriament prendrà la figura de conveni. L’objectiu és iniciar-lo enguany.

Aquest projecte és hereu de la tasca desenvolupada pel Consorci Badalona Sud (CBS), organisme que es va acordar dissoldre el passat mes d’abril. A partir d’aquesta decisió consensuada, l’Ajuntament de Badalona va assumir tots els serveis objecte del CBS, dins de l’àmbit de les seves competències municipals.