La Diputació de Barcelona ha posat en marxa un dispositiu per mantenir la mobilitat en la seva xarxa de carreteres per fer front als possibles efectes que es produeixin davant la prealerta del pla NEUCAT emesa per Protecció Civil. La Diputació es titular i gestiona 281 carreteres convencionals, amb una extensió de 1.585 km, que passen per 199 municipis de la província.

En aquest moment el dispositiu esta preparat amb el personal i maquinaria en alerta, i amb les carreteres preparades després de la corresponent extensió de fundents de caràcter preventiu.

Per a fer front als episodis de neu, la Diputació disposa en propietat de 12 equips llevaneus, totalment equipats amb fulla llevaneus i esparcidor de fundents, a mes dels vehicles pilot accessoris. A més, té a la seva disposició 18 equips llevaneus complets que s’activen en funció de la intensitat i abast de l’episodi, així com d’altre maquinaria com motonivelladores o excavadores. Així mateix, disposa de 10 abassegaments de fundents, principalment sitges,  distribuits pel territori, als efectes de poder repostar de forma eficaç als extenedors de sal.

La Diputació compta també amb dues màquines llevaneus rotatives que poden actuar sobre la neu acumulada en gruixos molt importants així com de 24 unitats de camions llevaneus i fresadores, repartides pels diferents sectors en que està dividida la província de Barcelona:  sector de Berga, 3 llevaneus i 2 fresadores; sector de Vic, 4 llevaneus; sector de Manresa, 4 llevaneus; sector de Granollers, 4 llevaneus; sector de Vilafranca, 3 llevaneus, i sector de Martorell: 4 llevaneus.

Aquesta maquinària permet expulsar la neu de la calçada mitjançant una pala o fula d’acer fins a gruixos inferiors a 100 cm. També, mitjançant un dipòsit de càrrega de sal de 5-6 m3 de capacitat incorporat al camió, escampar sal de forma regulable sobre la calçada.

Les sitges i dipòsits de sal per a la xarxa viària es troben situats als centres de conservació de Bagà, Berga, Sant Agustí de Lluçanès, Prats de Lluçanès, Calldetenes, Salelles, Caldes de Montbui Castellbisbal, Vilafranca i Martorell, amb una capacitat mitjana entre 200 i 60 tones de sal en cadascun.

Suport del Servei Local de Teleassistència

Davant l’onada de fred, la Diputació de Barcelona també està duent a terme trucades de seguiment i visites domiciliàries a les persones usuàries del Servei Local de Teleassistència per tal de donar consells per a fer front al fred, amb recomanacions com beure líquids, infusions i brous calents, tenir les medicines que es necessiten per si no es pot sortir, vigilar davant els problemes de circulació sanguínia, allunyar les estufes i brasers de mobles, cortines i llits o no eixugar roba  a prop d’estufes per perill d’incendi, etc.