L’Ajuntament de Badalona activa la situació d’alerta del Pla de protecció civil municipal per l’onada de fred 

L’AMB activa el dispositiu hivernal a les rondes davant la prealerta del pla Neucat

L’Ajuntament de Badalona ha acordat la situació d’alerta del Pla de protecció civil municipal a conseqüència de la situació meteorològica adversa actual i la que es preveu en les pròximes hores. Aquesta mesura arriba després de l’activació d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de fred i de PREALERTA del Pla Especial per nevades a Catalunya (NEUCAT). La situació d’alerta municipal s’entendrà que decau amb la desactivació de les alertes i prealertes per part de la Generalitat de Catalunya. 

L’àrea de Via Pública de l’Ajuntament de Badalona té preparats vehicles per a una actuació immediata en cas de nevada. Els accessos a l’hospital de Can Ruti i les carreteres de La Conreria (B-500) i la Vallensana (B-5011) seran els principals punts d’atenció on s’escamparà, si és necessari, sal per poder circular sense perill. 

Vehicle amb pala llevaneu
Vehicle amb pala llevaneu

Dispositiu a les rondes

Un vehicle amb pala llevaneu i escampador de sal s’activarà tan bon punt comenci a caure precipitació en forma de neu o amb temperatures inferiors als 3 °C i elevada humitat.

L’última vegada que es va activar aquest dispositiu especial va ser el 4 d’abril del 2022, quan es van produir calamarsades amb temperatures molt baixes.

L’AMB ha activat el dispositiu de serveis viaris hivernals a les rondes de Barcelona davant les previsions meteorològiques que anuncien la possibilitat de neu aquest dimarts a la metròpolis de Barcelona, especialment entre mig matí i mitja tarda. El Servei Meteorològic de Catalunya té actiu el nivell groc al Barcelonès per risc de neu que podria acumular 2 cm a la cota 400.

Aquesta planificació entra en joc quan Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya activa la prealerta del pla NEUCAT o quan el Servei Meteorològic de Catalunya activa els avisos per neu a cotes baixes. En aquest moment es posa en servei un equip que es prepara per mobilitzar-se en qualsevol moment i netejar la calçada en aquestes vies de circumval·lació que són vitals per garantir una bona mobilitat a l’àrea metropolitana. La presència de precipitació sòlida juntament amb les baixes temperatures pot implicar un paviment altament lliscant que pot alterar les condicions «habituals» de mobilitat. 

Aquest protocol d’actuació consisteix en dos vehicles –un de pesant i un de lleugers– que tenen una pala llevaneu acoblada i un escampador de sal que s’activen automàticament en dues circumstàncies: quan cau una forta calamarsada o bé quan la temperatura baixa dels 3 °C i la humitat és molt elevada.

Francisco Javier Navarro, director del contracte de manteniment de les rondes AMB, explica que «la pala llevaneu s’utilitza per retirar la neu de la calçada, mentre que l’escampador de sal serveix per prevenir que es formin plaques de gel quan la temperatura baixa dels 3 °C i la humitat és molt elevada».

Aquest és el primer dispositiu de serveis viaris hivernals que s’engega aquest 2023. L’última vegada que l’AMB va activar aquest dispositiu va ser la passada primavera, el 4 d’abril del 2022.

L’equip de rondes de l’AMB explica que cada cop s’activa menys el protocol de viabilitat hivernal. Anys enrere s’activava dues vegades l’any de mitjana, mentre que darrerament és un fet més esporàdic.