L’objectiu de la reunió és promoure noves propostes per millorar la valoració del risc i reforçar la protecció i seguretat de les víctimes

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, juntament amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l’Ertzaintza i la Policia Foral de Navarra, participen des d’avui i fins demà en una reunió a Madrid amb els màxims responsables de l’Àrea de Violència de Gènere del Ministeri d’Interior per analitzar els feminicidis en l’àmbit de la parella que s’han registrats durant l’any passat a tot l’Estat. L’objectiu de la reunió és promoure noves propostes per millorar la valoració del risc i reforçar la protecció i seguretat de les víctimes. Per part dels Mossos d’Esquadra hi assisteixen el cap de la Divisió d’Investigació Criminal, l’intendent Joan Carles Granja, la portaveu i cap de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana, la inspectora Montserrat Escudé i la cap de la Unitat Central d’Atenció i Seguiment a Víctimes la caporala Andrea Garcia.

M FOTO ©MIGUEL BERROCAL
M FOTO ©MIGUEL BERROCAL

Els assistents a la reunió avaluaran els 49 assassinats masclistes que van tenir lloc l’any 2022 a tot l’Estat amb la voluntat d’establir noves mesures tant en la protecció de la víctima com en l’establiment d’actuacions preventives de seguretat sobre l’agressor.

A Catalunya, l’any passat es van registrar set assassinats per violència masclista en l’àmbit de la parella. Les dones tenien entre 21 i 88 anys. L’any 2021 van tenir lloc 10 feminicidis en aquest àmbit i l’any 2020 es van registrar 9 feminicidis.

En relació amb les dones assassinades per les seves parelles o exparelles, sis d’elles convivien amb el presumpte homicida en el moment de la mort i una no hi convivia. Totes van ser assassinades al seu domicili. Dues d’elles havien denunciat el seu homicida i cap tenia vigent mesures judicials de protecció.

Dels set feminicidis, cinc de les dones tenien fills dos dels quals eren menors d’edat.

Pel que fa als homicides, sis dels homes van quedar detinguts i un es va suïcidar després de cometre l’assassinat. Tenien entre 33 i 69 anys.