Durant la nit no s’ha registrat cap sinistre mortal a la xarxa viària interurbana. El 2022 es tanca amb un descens del 10,3% de víctimes mortals

El telèfon d’emergències 112 rep 166 trucades des de Badalona

El Departament d’Interior ha fet balanç de les incidències ocorregudes durant el transcurs de la nit de Cap d’Any i dels serveis i actuacions dutes a terme pel Servei Català de Trànsit, els Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat i Protecció Civil i el telèfon d’emergències 112. 

Mossos d’Esquadra

El dispositiu especial de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la nit de Cap d’Any ha vetllat per garantir la seguretat ciutadana, l’ordre públic i la mobilitat per la xarxa viària catalana, amb un total de 2.768 agents repartits arreu del país.

El gruix del dispositiu s’ha iniciat a les 22.00 hores i ha finalitzat a les 10.00 hores d’aquest matí. L’operatiu ha comptat amb la col·laboració i la coordinació de les policies locals d’arreu del territori. Durant la nit s’han detingut un total de 74 persones, de les quals 39 estarien relacionades amb delictes contra el patrimoni, 5 per delictes amb lesions, 12 per delictes de violència de gènere o violència en l’àmbit de la llar i 18 per altres fets.

Pel que fa al trànsit, s’han realitzat un total de 51 controls d’alcoholèmia a tota Catalunya. En aquests s’han efectuat un total de 1.203 lectures d’alcoholèmia, de les quals 84 han resultat positives. Durant els controls també s’han fet 32 lectures per drogues, 17 de les quals han resultat positives.

Servei Català de Trànsit

Durant la nit de Cap d’Any no s’ha registrat cap sinistre mortal a la xarxa viària interurbana catalana, ni es té constància de cap accident greu. Tampoc no hi ha hagut cap incidència viària destacada que hagi dificultat la circulació a les principals carreteres i autopistes catalanes.

Segons dades provisionals del Servei Català de Trànsit, entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2022 s’han registrat 157 víctimes mortals en 142 accidents en zona interurbana. Això suposa un descens del 10,3% en el nombre de víctimes mortals respecte al 2019, any de referència abans de la pandèmia.

D’aquestes 157 persones mortes a les carreteres, el 44% correspon als anomenats col·lectius vulnerables. Concretament, han mort 42 motoristes, 8 ciclistes i 18 vianants, mentre que en el mateix període de 2019 havien mort 49 motoristes, 9 ciclistes i 12 vianants. Aquest 2022 un usuari de VMP també ha perdut la vida a les carreteres (tot i que aquests vehicles de mobilitat personal com els patinets elèctrics tenen prohibida la circulació per la xarxa viària interurbana).

Les dades de sinistralitat del 2022 també indiquen que 76% de les víctimes mortals registrades són homes (119) i el 24% són dones (38). Pel que fa a la sinistralitat per demarcacions, a Girona augmenta respecte al 2019.

Bombers de la Generalitat de Catalunya

D’entre els serveis més destacats dels Bombers de la Generalitat aquesta nit de Cap d’Any, destaquen:

· Cremen dos quadres elèctrics d’un hotel del Vendrell
A les 23.18 hores s’alertava d’un incendi en una caseta d’obra aïllada de l’edificació d’un hotel, de planta baixa i set pisos, al carrer del Llobregat del Vendrell. L’incendi afectava dos quadres elèctrics i el primer objectiu que es van plantejar els efectius va ser el de sectoritzar el foc per evitar la propagació. En haver-hi conduccions de ventilació que connectaven la caseta amb l’entrada de l’hotel, es van desallotjar, preventivament, unes 200 persones, entre hostes i treballadors. Cap persona ferida.

Quan la companyia elèctrica va tallar el subministrament es va poder procedir a l’extinció de l’incendi. A les 01.20 hores, i ja controlada la propagació de fums, es va deixar tornar a tothom a les seves habitacions i a les 01.45 hores ja es donava el foc per apagat. Tot i això, amb la càmera tèrmica, es va fer una revisió i es van descartar punts calents.

Hi van treballar sis dotacions dels Bombers, a més d’efectius dels Mossos d’Esquadra i del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques). Per la seva banda, Protecció Civil va fer gestions amb la companyia elèctrica pel tall del subministrament elèctric per tal de facilitar les tasques d’extinció.

· Dues persones ferides per cremades en un incendi en un restaurant abandonat de l’Escala
Sis dotacions dels Bombers es van desplaçar al carrer del Puig Sec de l’Escala en ser alertats, a les 01.06 hores, d’un incendi en un edifici de planta baixa i dos pisos. El foc afectava uns 40 m² als baixos d’un restaurant abandonat i a les 01.44 hores ja es donava per apagat. Dues persones van patir cremades i van ser ateses pel SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), que hi va desplaçar tres unitats: una dona ferida greu i traslladada a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, i un home ferit menys greu traslladat a l’hospital de Figueres. Es van revisar la primera i la segona planta de l’edifici i es va descartar que hi hagués ningú més.

· Foc de xemeneia a Cabrils
Els Bombers van ser alertats d’un incendi, a les 21.59 hores, que afectava la xemeneia d’una casa aparellada, de planta baixa i dos pisos, al carrer del Camí del Coll de Port de Cabrils. A l’arribada dels efectius, que van desplaçar set dotacions, el foc propagava per la teulada i afectava la casa del costat. A les 23.15 hores ja el van donar per controlat. Va ser necessari treure les teules per poder accedir al canyís i extingir-lo. Cap persona va resultar ferida.

Telèfon d’emergències 112

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 4.883 trucades durant la nit de Cap d’Any i fins aquest diumenge a les 9 hores, el que representa un augment del 45,5% respecte fa un any, quan es van rebre 3.356 trucades. Les 4.883 trucades d’aquesta nit han estat per alertar de 3.530 incidents relacionats amb la celebració de la festa (un incident pot provocar diverses trucades d’avís).

El 28,9% de les trucades (1.414) han estat per demanar assistència sanitària; seguit del 19,7% (965 trucades) per alertar d’agressions; un 16,6% (812 trucades) per actuacions incíviques i un 11,4% (560 trucades) per problemes de seguretat. El 5,7% (279 trucades) ha estat per alertar d’incendis i rescats de persones i un 5,4% (267 trucades) per robatoris.

Per demarcacions, el 78,14% de les trucades s’han fet des de Barcelona (3.799), seguit de Tarragona (8,82% amb 429 trucades), Girona (8,52% amb 414 trucades) i Lleida (4,52% amb 220 trucades). Per municipis, la capital catalana ha concentrat el 37,3% de les trucades (1.823), seguit de l’Hospitalet de Llobregat (227) i Badalona (166 trucades).

La franja horària en què s’han rebut més trucades per incidents vinculats a la celebració de Cap d’Any ha estat entre les 03.00 hores i les 06.00 hores de la matinada. L’hora de més trucades ha estat les 05.00 hores, amb 512 trucades, seguit de les 03.00 hores, amb 490 trucades.