A través de la Diputació de Barcelona es destinaran més de 625.000 euros

La Diputació de Barcelona rebrà 625.000 euros procedents dels fons ‘Next Generation’ de la Unió Europea. El ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital destinarà aquesta quantitat a l’ens municipalista amb l’objectiu d’impulsar la plataforma OTT (over the top) per a la comunicació local, a través de la Xarxa Audiovisual Local (XAL). El conseller delegat de la XAL, Marc Melillas, ha valorat de forma molt positiva aquests recursos perquè permeten reforçar un dels projectes estratègics del sector audiovisual local català a l’hora d’afrontar la seva transició digital. Això pasa per posar en marxa una plataforma OTT que permeti garantir l’accés dels continguts audiovisuals locals per streaming amb una aplicació multidispositiu per mòbils, tauletes, ordinadors i smartTV.

Aquest ajut forma part d’una inversió de 24,8 milions d’euros dels fons ‘Next Generation’ de la UE que el ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital ha destinat a diversos projectes municipals i supramunicipals d’arreu de l’estat, amb l’objectiu de crear ‘un ecosistema digital al sector audiovisual’.

La Xarxa+, la nova OTT de la XAL

La Xarxa+ (laxarxames.cat) es presentarà en societat el proper mes de febrer i serà la primera plataforma de continguts de proximitat en català. Serà una plataforma de streaming gratuïta que permetrà accedir a la programació en directe de més de 30 canals locals i recuperar-ne els continguts de fins a set dies enrere. També oferirà retransmissions en directe i un ampli catàleg al voltant de tres àmbits estratègics: esports, castells i tradicions, sense deixar de banda els continguts culturals i d’entreteniment. Un altre actiu de la plataforma seran els pòdcasts temàtics elaborats per les ràdios locals. La Xarxa+ (laxarxames.cat) veurà la llum amb l’objectiu de posicionar l’audiovisual local en l’ecosistema digital d’acord amb els nous hàbits de consum.

Satisfacció des de la XAL

El conseller delegat de la XAL, Marc Melillas, ha valorat de forma molt positiva el suport rebut per part de la Diputació de Barcelona per crear La Xarxa+ (laxarxames.cat). Es tracta d’un pas més cap a la transició digital dels mitjans locals i la seva importància de cara al futur. Són evidents els canvis de consum audiovisuals de la ciutadania i la seva manera d’informar-se i entretenir-se, i per això no s’entendria que ens quedéssim al marge d’aquesta realitat que alhora esdevé una oportunitat.

Spain Audiovisual Hub

Aquesta línia d’ajuts, finançada amb els fons ‘Next Generation’, té l’objectiu de potenciar un Hub audiovisual europeu i posa especial atenció a la creació de projectes que entre d’altres impulsin l’audiovisual local. A més és un dels eixos de l’agenda Espanya Digital 2026. Entre els principals objectius d’aquest Hub destaca captar inversió internacional i competir en els mercats internacionals.