La corporació lidera la primera acció d’implantació massiva de renovables a Catalunya. El ple aprovarà aquest dijous un pressupost de 50M€ per ajudar els municipis a fer la transició energètica.

El ple de la Diputació de Barcelona aprovarà aquest dijous una línia d’ajuts de 50M€ per finançar projectes d’energia verda als municipis de la demarcació. Es tracta d’una ampliació del projecte Renovables 2030, que arriba a una dotació pròxima als 120M€. Ajudaran a finançar instal·lacions de plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa i milloraran l’eficiència de l’enllumenat públic amb LED.

Més de 2,4M€ en ajudes per als municipis del Barcelonès

D’aquest pressupost, més de 2,4M€ es destinaran al Barcelonès, on ajudaran a reduir en més de 700.000€ la factura energètica anual dels municipis. A més, aconseguiran un estalvi energètic equivalent al consum de 275 llars durant un any. També implicarà un estalvi anual d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de més de 1.000 tones de CO2.

El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha presentat aquest dimecres el pla, que suposa «la primera acció d’implantació massiva de renovables a Catalunya». A més, ha destacat que l’àrea que encapçala «s’ha convertit durant aquest mandat en una àrea inversora». Això demostra, segons Gomar, que és una temàtica que «genera consensos polítics», cosa que assegura que serà una política de continuïtat.

El programa beneficiarà 147 municipis de la demarcació de Barcelona, que han formulat 256 peticions (149 corresponents a energia fotovoltaica, 63 d’enllumenat públic, i 44 de calderes de biomassa). 

La majoria de projectes s’executaran al llarg de 2023, tot i que n’hi ha una part que ja s’estan executant aquest 2022 i d’altres no ho faran fins al 2024.