El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha celebrat el XXVI Consell General de l’Associació en el marc del qual ha tingut lloc la presentació de la ponència “Transformar la indústria des del territori: sostenibilitat, innovació i empoderament dels agents” a càrrec de la Dra. Sònia Llorens, directora de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus Mataró-Maresme. La reunió ha tingut lloc al BCIN (Badalona Centre Internacional de Negocis).
La presentació de la Dra. Llorens ha permès reflexionar sobre com la col·laboració entre els agents del territori és l’element clau per a la transformació d’una indústria que es vol que sigui més sostenible i innovadora. També s’ha analitzat com l’economia circular serà un vector estratègic per a aquesta transformació i com la formació pot ajudar a empoderar els agents.
L’acte ha estat presidit per Jaume Collboni, president del Consell General del Pacte Industrial i primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona. Collboni ha assenyalat que l’aprovació dels PERTE està contribuint de manera molt destacada a garantir el futur econòmic del nostre territori.
Tanmateix, davant el context econòmic actual, tant els ajuntaments com els agents econòmics i socials de la Regió Metropolitana de Barcelona esperen que el Govern de la Generalitat desplegui de manera ràpida i efectiva el Pacte Nacional per a la Indústria, i permeti dotar el sector dels instruments i els recursos pressupostaris necessaris per garantir l’ocupació de qualitat en una indústria adaptada a les transicions digital i ecològica.
La benvinguda ha anat a càrrec de Rubén Guijarro, alcalde de Badalona. Guijarro ha destacat que el Pacte Industrial és el millor exemple de què només des de la col·laboració entre diferents actors i institucions es pot aconseguir que un territori, en aquest cas el metropolità, estigui cohesionat i avanci per afrontar els reptes més immediats que, indubtablement, passen per un model productiu i econòmic més sostenible. Apostar per un diàleg que generi coneixement i transformi les ciutats, és un objectiu que compartim i treballem també des de Badalona.
El Pacte Industrial Continua creixent
La reunió anual del Pacte Industrial ha comptat amb la participació dels representants dels ajuntaments i de les entitats que integren l’associació, i enguany ha tornat a celebrar-se a Badalona. L’última vegada que la ciutat va acollir aquesta celebració va ser l’any 2008.
Durant la reunió s’ha aprovat una modificació dels estatuts de l’associació que incorpora el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) com a nou “soci especial de caràcter rellevant”, consolidant i enfortint la col·laboració iniciada fa dos anys. El delegat especial de l’Estat, Pere Navarro, ha presentat aquest fet com una aposta coherent amb el rol del consorci com a actor rellevant per a la indústria metropolitana.
També s’ha aprovat l’adhesió de l’Ajuntament de Montmeló com a soci ordinari del Pacte Industrial. Amb aquestes incorporacions, el Pacte Industrial continua creixent amb l’adhesió de noves entitats que treballen per impulsar la competitivitat de la indústria, fomentar la creació d’ocupació i millorar la cohesió social i la sostenibilitat.
Per la seva part, el coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha presentat la Memòria d’activitats 2021 de l’entitat i ha apuntat algunes de les que seran les línies de treball durant els propers mesos. Rivera ha reivindicat la funció de l’associació com a espai idoni per a incentivar la col·laboració entre els diferents agents, públic i privats. També ha destacat el Fòrum Indústria de la Mobilitat Sostenible, programa de l’associació que vol contribuir a transformar els diferents sectors implicats en un ecosistema relacionat amb la mobilitat sostenible capaç de fer front als reptes de present i de futur.
El Consell General també ha aprovat el nomenament de les vicepresidències. Atenent a la rotació anual que contemplen els Estatuts de l’associació, Sergi Fuster, de PIMEC, ha pres el relleu de M. Rosa Fiol, d’AEBALL i representant de Foment del Treball, com a vicepresident en representació de les organitzacions empresarials; i Omar Minguillón, de la UGT de Catalunya, ha pres el relleu d’Aurora Huerga, de CCOO de Catalunya, com a vicepresident en representació de les organitzacions sindicals. La tercera vicepresidenta continua sent Eva Menor, presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, en representació dels ajuntaments i altres administracions locals.
Pacte Industrial de la Regió Metropolitana
El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona és una associació constituïda l’any 1997 amb la missió de configurar una aliança estratègica entre administracions públiques, organitzacions empresarials i sindicats per impulsar la competitivitat de la indústria, fomentar la creació d’ocupació i millorar la cohesió social i la sostenibilitat al territori metropolità.
En el marc d’aquesta aliança, el Pacte Industrial ha aconseguit sumar les voluntats de 50 ajuntaments, 11 organitzacions empresarials, els 2 sindicats majoritaris, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea metropolitana de Barcelona, 6 consells comarcals, 6 universitats i diverses institucions vinculades al desenvolupament econòmic.
🔘 FONT: Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona