L’Hospital Germans Trias se suma aquests dies a la celebració, demà arreu d’Europa, del Dia per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics, una iniciativa impulsada pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) que cada any alerta sobre una de les amenaces més imminents pel que fa a la salut al món: la creixent resistència microbiana als antibiòtics.

Enguany, però, l’Hospital fa un pas més en la lluita contra aquesta resistència amb l’estrena d’una aplicació digital que vol ajudar els seus professionals a que se’n faci un ús òptim d’aquests medicaments. L’app, anomenada ‘PROA Germans Trias’ i que ja està disponible per a dispositius Android i iPhone, ofereix tot un conjunt d’informació per a facilitar als professionals dels diferents serveis la presa de decisions a l’hora d’indicar i administrar quins antibiòtics i a quines dosis i durades seran beneficiosos per a garantir un tractament segur per als pacients.

L’aplicació conté, entre d’altres, els protocols a seguir en els processos infecciosos més freqüents, tenint en compte les dades de sensibilitat antibiòtica al territori al qual dona cobertura l’Hospital, en tant que aquestes poden variar d’una zona a una altra. A tall d’exemple, com explica Marlene Álvarez des del Servei de Farmàcia de l’Hospital, “al nostre territori el percentatge de resistència a ciprofloxacina en Escherichia coli és del 32%; per això, en el tractament empíric de la infecció urinària és preferible administrar una cefalosporina de segona o tercera generació”.

De fet, l’ús incorrecte d’antibiòtics als hospitals és un dels principals factors que afavoreixen el desenvolupament de resistències, i passa quan es prescriuen innecessàriament, quan se n’utilitzen massa d’ampli espectre o quan la dosi i la durada del tractament no són les adequada per a un pacient concret, per exemple.

Implicació multidisciplinar amb resultats positius

Per a que aquesta eina digital veiés la llum ha estat necessària la participació i implicació de molts professionals dels principals serveis hospitalaris i col·lectius involucrats en el tractament antibiòtic, com ara els serveis de Microbiologia, Malalties Infeccioses, Farmàcia, Medicina Intensiva, Pediatria, Urgències o el grup de control d’infecció nosocomial.

De fet, neix impulsada per l’equip PROA de l’Hospital, un programa multidisciplinari -acrònim de ‘Programes d’Optimització de l’ús dels Antibiòtics’- creat ja fa sis anys i que té per objectiu racionalitzar el tractament antibiòtic degut a l’increment de les resistències en els microorganismes. En tots els serveis en què el PROA ha intervingut s’ha constatat un augment significatiu de l’administració del tractaments per via oral, una reducció de la durada dels tractaments i una reducció de l’ús dels carbapenèmics. Aquests tres punts són els tres àmbits de millora on el programa va posar el focus i, per tant, els resultats assolits fins ara són molt positius.

Un dels primers passos del PROA del Germans Trias va ser elaborar un quadríptic que recull el tractament empíric de les principals infeccions, i que ara s’inclou en l’aplicació mòbil per a poder ser consultat ràpidament pels professionals. També, en un inici, es va analitzar l’ús d’antimicrobians al centre, tant pel que fa a dades de consum com al diagnòstic de l’adequació de la prescripció antibiòtica mitjançant estudis transversals. Això va permetre detectar els àmbits de millora en la prescripció antibiòtica en els diferents serveis, fixar els objectius específics per a cadascun d’ells i començar a treballar conjuntament per millorar la prescripció antibiòtica.

El PROA de l’Hospital està integrat, a la vegada, dins el Programa de Vigilància de les Infeccions Nosocomials a Catalunya (VINCat), amb qui comparteix objectius, i que permet comparar els consums d’antimicrobians i el perfil de sensibilitat antibiòtica, entre hospitals de similars característiques.

Una amenaça per a la salut pública global

L’increment de les resistències antibiòtiques, experimentat amb especial intensitat des de fa ja 15 anys, s’està convertint en un problema de salut pública a nivell mundial. Després de moltes dècades de disposar d’antibiòtics altament eficaços, actualment, l’emergència de microorganismes multi resistents està produint un augment en la morbi-mortalitat de les malalties infeccioses.

L’ús excessiu i inadequat dels antibiòtics facilita la selecció i disseminació de resistències dins i fora de l’hospital. Els programes d’optimització de l’ús dels antibiòtics (PROA) tenen com objectiu millorar l’evolució clínica dels pacients incidint en l’adequació de la prescripció, el tractament dirigit i seqüencial i la durada correcta.

Encara que s’estan produint avenços en la recerca de nous antimicrobians, només les accions coordinades per a millorar l’ús dels antibiòtics i per prevenir i controlar la infecció nosocomial han de permetre alentir l’emergència i disseminació dels microorganismes multi resistents, tant a l’hospital com a la comunitat.