Dijous 17 de novembre a les 18 hores tindrà lloc al Teatre Zorrilla de Badalona l’acte de lliurament del Premi Trencant Invisibilitats. Aquest premi, que concedeix el Consell Municipal de les Dones de Badalona, s’atorga com a reconeixement a trajectòries vitals, socials i professionals de dones i col·lectius que ajuden a posar fi als models patriarcals de la societat.  

Aquest any, de manera extraordinària, es farà entrega del Premi de dues edicions, la de 2020 i 2022, ja que a conseqüència de la pandèmia l’any 2020 es va haver d’anul·lar el lliurament del guardó. Pel mateix motiu, l’any 2021 els premis no van poder convocar-se.  

Els premis es concedeixen a les categories Trajectòria Individual i Projecte. A la categoria Trajectòria Individual les candidates son dones que han desenvolupat part important de la seva vida, personal, professional o social, a la ciutat de Badalona. Les candidates tenen una trajectòria o alguna experiència de vida inspiradora que serveixi d’exemple de transformació social en relació als estereotips de gènere, ja sigui vinculats a l’orientació sexual, la identitat de gènere, la classe social, l’edat, la religió, l’origen o la diversitat funcional entre d’altres. 

Pel que fa a la categoria Projecte les candidatures són propostes col·lectives que s’han desenvolupat a Badalona; projectes que plantegen formes innovadores i efectives de qüestionar i transformar les relacions de gènere, ja sigui en l’àmbit educatiu, social, polític, cultural o econòmic. 

Aquests premis no tenen dotació econòmica, però tant les guanyadores com les finalistes, rebran una escultura de bronze que simbolitza l’ànima i l’esperit del premi. 

L’acte comptarà amb el petit esquetx «Peces de patchwork» interpretat per la Federació de Dones de Badalona i escrit i dirigit per Alba Cámara i Ignacio Nieto, de la companyia Alto Impacto Teatro. Les persones assistents també podran gaudir de l’actuació de les joves artistes Abril Navarro i Naia González. 

La 2a tinenta d’alcaldia i regidora de l’Àmbit d’Educació, Feminismes i LGTBIQ+, Ciutadania, Participació i Agenda 2030, Aïda Llauradó, ha manifestat la seva satisfacció per “poder lliurar els Premis Trencant Invisibilitats recuperant l’edició afectada per la pandèmia i restablint de nou el guardó per aquest 2022, en la que serà la seva divuitena edició, fet que demostra el seu arrelament a la ciutat”. Llauradó ha destacat que “a Badalona hi ha moltes dones imprescindibles per la lluita feminista i amb una vàlua digna de reconeixement, així com multitud de projectes i entitats que fan una tasca imprescindible per l’equitat de gènere que cal visibilitzar i posar en valor”.